Blog

Kabát tavaszi eső ellen

Siklós Barbara
2021.05.25 11:18
Kabát tavaszi eső ellen

Itt van a tavasz! Előbújtak a nap sugarai, a madarak csiripelnek, egy felhő sincs az égen, majd hirtelen…elered az eső. A tavasz kiszámíthatatlan Európában, soha nem tudhatjuk mikor zúdít egy kis vizet a nyakunkba, így sosem árt, ha van nálunk egy esőkabát.

 

Ez lehet vízálló vagy víztaszító anyagból készült elegáns vagy hétköznapi kabát, amit akár munkába is felvehetünk, de lehet sportos, kifejezetten erős eső ellen védelmet nyújtó dzseki.

A tavaszi esők sokszor kiadósak, így elképzelhető, hogy nem elég csak a víztaszítóság, szükség van a vízállóságra. De mégis mi a különbség a kettő között?

 

Víztaszító vs. vízhatlan esőkabát

Mindkettő tökéletes tavaszra, de ismerni kell különbséget, hogy ne érjen bennünket hidegzuhanyként az eltérésből adódó érzet.

Míg a vízhatlan anyag nem engedi át a nedvességet, addig a víztaszító felsőrész, csak enyhe szitálás esetén tart bennünket szárazon: hosszú távon, nagy mennyiségű víznél átázik”, ebből adódóan, ez utóbbi gyengébb szintű védelmet jelent. Ezt a típusú anyagot általában víztaszító réteggel vonják be, ami a használat és mosás során lekopik és újra kezelni kell. Ha nem kell sok esővel megküzdenünk, akkor akár ez is lehet a tökéletes esőkabát.

Kabát A vízálló anyagot speciális technológiával (pl. Gore-tex) gyártják, és laboratóriumban tesztelik, hogy az anyag mekkora vízmennyiséget (mm-ben mérve) tud kívül tartani, mielőtt átázna. Bármi, ami meghaladja a 3000 mm-t, vízállónak tekinthető, és a szám akár 20 000 mm-re is felmehet. Nem árt tudni azonban, hogy a 10 000 mm feletti szövet azonban fokozatosan elveszíti a légáteresztő képességét, ami tavasszal, meleg párás időben szauna effektust eredményezhet.

 

Avant Waterproof Unisex Rainshell esőkabátunk nemcsak vízálló, de könnyű, és szél ellen is védelmet nyújt.

 

Lélegző esőkabát

Lényeges szempont az is, hogy az anyag mennyire szellőzik. Képzeljük el, hogy esik az eső, de az idő ugyanakkor kellemes tavaszi hőmérsékletű. Rajtunk van a nem lélegző, teljesen vízálló, kapucnis esőkabátunk, és bár az eső nem ér … de a kabáton belül folyik rólunk a víz. Az anyag lélegző tulajdonsága egy másik kulcselem, mivel nem csak kívül kell tartani a nedvességet, de ki is kell engedni azt. Az anyag lélegzőképessége jelzi, hogy mennyire képes felszívni a nedvességet majd kiengedni azt. Minél nagyobb a lélegzőképessége, annál kevésbé tartja bent a meleget és engedi át az esőt.   Kabát

 

Az esőkabát hossza

Egy esőkabát esetében nem mindegy a kabát hossza. Ha túl rövid, akkor nem fedi eléggé a testét ahhoz, hogy bátran szembenézzünk a zuhogó esővel, ha pedig túl hosszú, korlátozhatja a mozgásunkat. Ötletes megoldás, ha az esőkabát hátul hosszabb, elől rövidebb, így mindkét követelménynek megfelel: véd is és könnyű benne mozogni.

 

Az esőkabát kapucnija

Bár a kapucni nem a legelegánsabb eleme egy kabátnak, annál inkább hasznos, ha esőben nem kell még plusz egy esernyővel is zsonglőrködnünk (bár kínálatunkban a szivárvány szinte összes színeiből választhatunk ITT)

Esőkabát De hogyan ismerjük fel a jó kapucnit? Amikor esik az eső általában szél is fúj, elengedhetetlen tehát, hogy a kapucni a fejünkön maradjon. Így tartsuk szem előtt a kapucni méretét: ne csússzon a szemünkre, ne legyen túl nagy, de ne is csússzon hátra a fejünkön. Plusz vonzó elem, ha az esőkabát kapucnijának van ellenzője, ami védi a szemet is az esőtől.

Jó választás lehet a WIND fantázianévre hallgató esőkabátunk, melynek rejtett kapucnija van.

 

Egy szónak is száz a vége: mielőtt eső álló kabát vásárlására adjuk fejünket, gondoljuk végig, hogy mire, milyen körülmények között fogjuk használni. Pl. csak addig amíg eljutunk az irodába vagy az irodából ebédért, egy könnyed hétvégi sétára vagy esetleg hosszú, megerőltető túrára. 

Próbáljunk úgy választani, hogy akár egyszerre több célt is lefedjünk egy esőkabát vásárlással.

Kép forrása: Gabe Pierce, Lucas Wesney (Unsplash)