Blog

Hogyan viseljük a galléros pólót?

Siklós Barbara
2021.04.30 15:11
Hogyan viseljük a galléros pólót?

A galléros póló, más neveken golf póló vagy tenisz póló, elengedhetetlen darabja egy férfi ruhatárának. Ez a felsőruházat, mely tulajdonképpen egy gallérral ellátott pamut póló, a smart casual (azaz a hétköznapinál leheletnyivel elegánsabb) összeállítás alapdarabja. Stílusos alternatívája nyáron a ciki-kategóriába tartozó rövid ujjú ingnek (hacsak nem szigorú banki környezetben dolgozunk – de a rövid ujjú inget akkor is felejtsük el és válasszuk helyette hosszú ujjú testvérét, amit adott esetben feltűrhetünk). Nagy segítség ebben az évszakban, nagy melegben, ha mégis üzletiesen kell megjelennünk.

A galléros póló eredete

Galléros póló A galléros póló nevét a jól ismert lovaspóló sportról kapta: a XIX. században, Indiában állomásozó angol tisztek viselték ezt az eredetileg hosszú ujjú ruhadarabot játék közben. A nagyvilág számára először igazán ismertté René Lacoste teniszező tette, akinek elege lett a hosszú ujjú változat feltűréséből és megálmodta a rövid ujjú fazont.

 

  

Milyen méretű galléros pólót válasszunk?

 

Mint minden ruhadarabnál, itt is fontos a jó méretválasztás: ne legyen túl feszes, és túl bő sem. Megfelelően illeszkedjen testünk vonalához.

Ennek a pólónak az esetében a hossz is egy lényeges szempont: akkor mutat jól, ha alja kb. 5 cm-rel a derékszíj alatt végződik, ujja hossza pedig a bicepsz közepét súrolja.

A galléros póló nyaka és a zseb

 

Apró részletnek tűnhet, a nyak és a zseb, de kihatással lehetnek az egész megjelenésre. A nyakrész puha és merev változatban is készül. A puha változat hátránya, hogy könnyen visszapöndörhetnek a gallér sarkai, míg a merev gallér biztosan „fekszik” a nyakon, ezáltal rendezettebb az összkép, amit nyújtunk.

A zseb egy felesleges kiegészítő, haszna a dísz funkcióra redukálódik, könnyen kinyúlik, így szintén csak rombolja az összeszedett megjelenést. Engedjük el!

Galléros póló

 

És végül a „kevesebb több” szabályt, ha követjük nem nagyon nyúlhatunk mellé. A márkás galléros pólókon mindig fellelhető egy kisebb vagy nagyobb logó. Bármennyire is bálványozzuk az adott márkát ne essünk túlzásokba a logó méretét illetően: legyen az embléma kicsi és diszkrét. Ennek a felsőrésznek az esszenciája a laza elegancia, mely nem tolerálja a „magamutogatást”.

Hogyan viseljük és NE viseljük a galléros pólót?

 

Galléros póló

A galléros póló zsenialitása abban rejlik, hogy rendkívül jól variálható ruhadarab: laza megjelenést kölcsönöz egy rövid nadrággal, de pillanatok alatt irodai öltözetté alakítható egy vászonnadrággal és egy len zakóval. Tökéletes átmenet a szigorú üzleties és a laza, sportos viselet között: „elegánsabb” egy kereknyakú T-shirtnél, de könnyített megjelenés egy „banki” öltözetnél.

Ha lazább, hétköznapiasabb megjelenést szeretnénk elérni, párosítsuk egy laza farmerrel vagy menő jogginggal.

 

Ha a smart casual (hétköznapinál enyhén elegánsabb) stílus mellett tesszük le a voksunkat, vászonnadrággal, csinosabb cipővel társítsuk. Ha az összhatás túl „irodaira” sikeredne, cseréljük le a cipőt egy pár fehér edzőcipőre.

Ha a smart, azaz elegáns stílust preferáljuk, a könnyed öltönynadrág-zakó kombó a jó választás, fehér edzőcipővel ebédhez, elegánsabb cipővel vacsorához.

A teljes összhatást azonban könnyen elronthatjuk, ha az alábbi 6 szabályt nem tartjuk be.

  • Ügyeljünk a pontos méretre, a póló ne legyen se túl feszes, se túl bő!
  • Ne tűrjük be teljesen, lazán csíptessük nadrágunk derék részébe, az öv csatja felett!
  • Ne viseljünk alatta semmit, ez egy nyári viselet, mely ne tűr meg maga mellett aláöltözetet!
  • A gallért semmi esetre se állítsuk fel, ez a divat már a múlté!
  • Ne gomboljuk ki az összes gombot!
  • Soha ne viseljünk nyakkendőt a galléros pólóhoz!

 

Ha még nincs a szekrényedben galléros póló, most vélhetőleg kedvet kaptál, hogy beszerezz egyet. Érdemes alapszínekkel indítani, amelyek jól kombinálhatóak és mindenkin jól mutatnak, mint pl. a fekete, fehér, sötétkék, szürke. De a későbbiekben mindenképp próbálj ki élénkebb színeket is! Választékunkban a szivárvány különböző színeiből válogathatsz ITT!

Fotó: Lena Kudryavtseva