Blog

Útmutató baseball sapkához

Siklós Barbara
2021.04.28 16:27
Útmutató baseball sapkához

Honnan máshonnan is származhatna a baseball sapka, mint Amerikából a baseball világából. A ma világszerte kedvelt napellenzős fejfedőt már 1845-ban bedobta a köztudatba a new yorki Knickbockers baseball csapata. Igaz, eleinte szalmából készültek a sapkák, de rövid időre rá merinó gyapjúra váltották át. Ma talán nincs is olyan háztartás, ahol legalább egy simléderes fejrevaló ne bújna meg a szekrény mélyén.

Baseball sapka stílusok

Ma már nem csak egy, hanem számtalan fazon és anyag közül válogathatunk, ha baseball sapkát akarunk beszerezni: pamut, gyapjú, kord, bőr és még sorolhatnánk. Az alábbi stílusokkal biztosan találkoztál már.

Snapback baseball sapka

Baseball sapka A legismertebb klasszikus, a snapback névre hallgató stílus. Jellemzője a lapos sapkabúb, a merev szerkezet és a nevét adó, a sapka hátsó részén elhelyezkedő 2 egymásba illeszthető pánt, mely segítségével a méret állítható. Ez a pánt általában műanyag még, ha a sapka anyaga gyapjú vagy pamut is.

Fitted azaz méretezett baseball sapka

A különbség egy snapback és egy fitted sapka között már a nevében rejtőzik. Ellentétben a snapback sapkával a fitted verzió nem állítható, így vásárlásnál érdemes felpróbálni, hogy biztosan jó méretet válasszunk.

Dad azaz Apa baseball sapka

Baseball sapka Egy másik klasszikus, amit szinte minden amerikai filmben láthatunk az apa-szerepet játszó színészen. Ez egy laza, allűröktől-mentes sapka. Így képzeljük el A nagybetűs baseball sapkát. Pamut vagy vászon anyagból készül, alacsony homlokrésszel és enyhén hajlított napellenzővel, kissé túlméretezett szabással.

Trucker azaz kamionos baseball sapka

Nevét egyértelműen a viselőjükről kapta. A 70-es években a gépjármű és mezőgazdasági gépeket gyártó cégek promóciós ajándékként osztogatták a kamionsofőröknek, farmereknek és a vidéki munkásoknak (vadász sapkának is hívták), majd az amerikai von Dutch márka felkarolta és „világsztárt” csinált belőle. A 2000-es években Ashton Kutcher révén a pop kultúrába is beette magát, mára már ikonikus darabnak számít. Napjainkban minden sapka márka kínálatában fellelhető. Jellegzetes ismertetőjele az oldalsó és hátsó részén található hálós anyag, mely jól biztosítja a fej szellőzését. Hátul állítható pánttal bármilyen méretre összehúzható. Baseball sapka

5 vagy 6 paneles baseball sapka

Baseball sapka

Ez a panelszám arra utal, hogy a sapka kupola része hány anyagdarabból áll össze: 2 panel oldalt, 2 panel hátul található, a front részen variálhatnak a tervezők, hogy 1 vagy 2 anyagdarabból fejezik be a baseball sapkát. Stilisztikai szempontokon túl, ez a front-panel szám logózásnál, emblémázásnál igazán lényeges, mivel a 6 paneles változat esetében középen a varrás töri meg az egységet, ami szitázást nem, csak hímzést tesz lehetővé.

A fentiekben felsorolt kategóriákban természetesen van átfedés, hiszen általában minden trucker és dad sapka egyben snapback is, illetve a dad sapka is lehet fitted. Minden sapkát gyártanak 5 vagy 6 paneles változatban is.

 

Hogyan viseljük a baseball sapkát?

Erre a kérdésre az elsődleges válasz az, hogy nincs igazán szabály a viselési módra. Bárhogyan viselhetjük, ahogyan jól érezzük benne magunkat. Néhány szempontot azért érdemes figyelembe venni.

  • nyáron válasszunk inkább könnyen szellőző, pamut, vászon anyagú baseball sapkát, míg télen bevethetjük a nehezebb, vastagabb, melegebb anyagokat, mint pl. a kordot, a szövetet.
  • bőrdzsekihez sose vegyünk fel bőr baseball sapkát, mert a ciki kategóriát súrolja
  • a hátrafele csapott baseball sapka divatja lejárt, nem nyúlhatunk mellé, ha napellenzővel irányba viseljük az ikonikus fejfedőt
  • válasszuk ki a megfelelő méretet: ne legyen túl nagy a sapka, hogy ne csúszkáljon a fejünkön, de ne hordjunk túl kicsi méretet sem, hogy elkerüljük a fejfájást.
  • tartsuk mindig tisztán, hogy az ápolt külsőnket megőrizzük

Ha sapka ízelítőnk végén kedvet kaptál, hogy beszerezz egyet, weboldalunkon a fent említett fazonok mindegyike megtalálható. Kattints a linkre, hogy a választékból böngészhess.