Blog

Esernyő kisokos

Siklós Barbara
2021.04.07 15:48
Esernyő kisokos

A legtöbben úgy tartják, hogy az esernyő az angolok nevéhez fűződik. Pedig az esernyő történelme ennél sokkal messzebbre, 3000 évre, nyúlik vissza, és eredetileg nem is az eső ellen védett.

Történelmi megjelenésekor – az ókori Kínában – papirosból készült és napernyőként funkcionált, valamint, csakis az előkelő réteg kiváltsága volt. Mint ahogy a fehér bőr is, melyet az ernyő által nyújtott árnyék segített megőrizni.

 

Később a XVIII. században divatcikké lépett elő. A XIX. században rendeltetéséből adódóan különvált a két ernyő fajta: luxuscikk maradt a napernyő, használati tárggyá vált az esernyő.

Csak a XX. században érte el mai rendeltetését: az eső ellen védő hétköznapi, használati cikk. De, mint minden területen a divat ide is beférkőzött és ma már öltözködésünkhöz harmonizáló akár pöttyös esernyővel, akár fehér esernyővel is kiegészíthetjük az aznapi „outfit” -ünket.

A fogyasztói társadalmat megcélzó piaci szegmens, a XX.-XXI. században az eső elleni védelem mellett már számos más kényelmi funkcióval is ellátta az esernyőt.

Íme egy kis kitekintés, milyen esernyő kategóriák találhatóak ma a piacon.

Összecsukható esernyő

Esernyő Sokan nem tudják, de az összecsukható, zsebben hordható esernyőt egy magyar testvérpár, a Balogh fivérek találták fel és indították el a siker útjára Uraiújfaluból, az 1920-as években. Ennek az ernyőnek az előnye, hogy manuálisan egészen picire össze lehet csukni, így egy kézitáskában is elfér. Ráadásul a hozzá tartozó „tokkal” még kompaktabb formát tud ölteni.

Automata esernyő

Igazi kényelmi szempontokat figyelembe vevő találmány. Egy gombnyomásra nyílik és csukódik, így használata nagyon egyszerű és akár egy kézzel is megoldható, ha pl. a másik kezünk foglalt. Méretét tekintve már nagyobb, mint összecsukható kistestvére és árban is szintet lépünk egy magasabb kategóriába.

Fordított esernyő

Elsőre, nyitott állapotában olyan, mint egy hagyományos esernyő. Különlegessége összecsukáskor észlelhető: az esernyő fordítva, a belsejébe haladva csukódik, így a víz is oda gyűlik össze. Mivel a vizes fele így befelé néz, körülötte semmi nem lesz nedves. Autóba ki-, beszálláskor is praktikus, nem akad bele az ajtóba.

Viharálló esernyő

 

Ezek az esernyők speciális gyártás során, megerősített anyagból készülnek, és legtöbbjük akár 89 km per órás széllel is megbirkózik. Ha olyan területen élsz, ahol gyakori az ilyen jellegű időjárás, akkor érdemes egy viharálló esernyőt beszerezni és akár „autó esernyőként” mindig kéznél tartani.

Esernyő

 

Gyerek esernyő

A gyerek esernyő egy kis része az egész esernyő piacnak. Ebbe a szegmens a nem túl szofisztikált kivitelezésű és nem túl hosszú életű esernyők tartoznak, de a különböző Disney és egyéb mesehős figurák mind megtalálhatóak esernyő minta formájában is.

 

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe esernyő vásárlásakor?

Esernyő

Az első és legfontosabb szempont az, hogy mindenképpen legyen strapabíró, hiszen még ha nem is viharálló az esernyő, egy kis szélre mindig számíthatunk esős időben.

Másodjára gondoljuk végig hogyan közlekedünk leggyakrabban: gyalog vagy autóval.

Ha autóval, akkor érdemes automata fordított esernyőt választani, - de csakis megbízható gyártótól, hogy ne menjen tönkre a mechanikája -, mely könnyen kinyitható, becsukható és az autó is szárazon marad.

Ha nem autóval közlekedünk, előnyös, ha egészen kicsire (mini) összecsukható az esernyő, hogy kis helyen, a táskánkban is elférjen.

Bármelyik változat mellett döntünk is, színekben és mintákban csak a fantázia szab határt, így a fenti szempontokon túl akár színek szerint is válogathatunk, hogy esernyőnk mindig passzoljon az aznapi ruhánkhoz.