Blog

Az ősz kedvence: Miért válaszd a softshell ruházatot?

2023.09.21 14:18
Az ősz kedvence: Miért válaszd a softshell ruházatot?

A softshell ruházat az utóbbi években vált nagyon népszerűvé, különösen a szabadtéri tevékenységeket űzők körében. Íme néhány alapinformáció a softshell ruházatról.

Mi az a softshell?

A softshell egy rugalmas, lágy anyagú, általában víztaszító bevonatot tartalmazó anyag. Gyakran poliészter, nylon és elasztán (spandex) keverékéből készül, ami rugalmasságot és komfortot biztosít.

Mire jó a softshell?

A softshell kiváló választás enyhe időjárás esetén, amikor a nedvesség elleni védelem és a szélállóság fontos, de a teljes vízállóság nem szükséges. A softshell lélegző anyaga lehetővé teszi, hogy az izzadtság távozzon, ezáltal kényelmes maradjon viselése közben.

Előnyei:

  • Lélegző: A softshell anyaga lehetővé teszi a pára távozását.
  • Szélálló: Megvédi a viselőjét a hideg széltől.
  • Rugalmas: Nagyon rugalmas, ami kényelmes viseletet és nagyobb mozgásszabadságot biztosít.
  • Víztaszító: Bár nem teljesen vízálló, a softshell anyag képes elhárítani a könnyű esőt vagy hózáport.
  • Könnyű: A softshell anyaga gyakran könnyebb, ezért könnyebb hordozni és pakolni.
  • Kopásállóság: Az anyag rendkívül strapabíró, ami hosszú élettartamot biztosít.
  • Rugalmas illeszkedés: Az anyag rugalmassága lehetővé teszi, hogy a ruházat könnyen illeszkedjen különféle testalkatokhoz.
  • Gyors száradás: Ha mégis nedvessé válik, gyorsan megszárad.
  • Csendes: A softshell anyaga csendes, így kiválóan alkalmas olyan tevékenységekhez, ahol fontos a zajmentesség, például vadászat.

 

Hátrányai:

  • Nem teljesen vízálló: Sűrű esőben vagy nedves környezetben a softshell ruházat nem nyújt megfelelő védelmet a víz ellen.
  • Nem a legmelegebb: Bár néhány softshell ruházatot speciális, melegítő béléssel látnak el, általában nem ajánlott nagyon hideg időben való használatra.
  • Korlátozott izoláció: Bár néhány modell tartalmaz izoláló rétegeket, a legtöbb softshell nem biztosít jelentős hőtartást.
  • Nem mindig kompatibilis rétegezéssel: Mivel a softshell rugalmas és közvetlenül a bőrre simul, néha nehezebb lehet alatta több réteget viselni.
  • Ár: A magas minőségű softshell ruházatok néha drágák lehetnek, bár az ár gyakran tükrözi az anyagok minőségét és a gyártás precizitását.
  • Korlátozott védelem szélsőséges időjárási körülmények között: Bár a softshell ideális változékony időjárás esetén, nem a legjobb választás extrém körülmények között, mint például sűrű eső vagy nagyon alacsony hőmérsékletek.

 

Mikor ajánlott viselni?

A softshell ruházatot különösen tavasszal és ősszel ajánlják, amikor az időjárás változékony lehet, de a körülmények még nem túl extrémek. Túrázáshoz, kerékpározáshoz, futáshoz és más szabadtéri tevékenységekhez is kiválóan alkalmas. A softshell ruházat univerzális tulajdonságai miatt sokféle környezetben és tevékenységnél használható mind gyerekek, mind felnőttek számára. Néhány tipikus helyzet és tevékenység, amikor ajánlott softshell ruházatot viselni:

  1. Túrázás és hegyi tevékenységek: A softshell ideális a változékony időjárás és a hűvös, szellős körülmények között, különösen, ha nem várható sűrű eső.
  2. Kerékpározás: A softshell rugalmassága és lélegző képessége ideális a kerékpárosok számára, különösen hűvösebb napokon vagy szeles körülmények között.
  3. Futás: A softshell kabátok és nadrágok népszerűek a futók körében, mivel megfelelő védelmet nyújtanak a szél és a hideg ellen, miközben lehetővé teszik a túlzott izzadtság elpárologtatását.
  4. Játék és szabadban töltött idő: Gyerekek esetében a softshell ideális választás lehet az udvaron vagy a parkban való játékhoz, mivel védelmet nyújt a hűvös szél ellen, ugyanakkor rugalmas és kényelmes.
  5. Városi környezet: Mivel a softshell kabátok gyakran divatosak és kényelmesek, sokan választják őket városi környezetben történő viselésre, amikor a funkcionalitás és az esztétika egyaránt fontos.
  6. Szabadtéri munka: Akik a szabadban dolgoznak, gyakran előnyben részesítik a softshell ruházatot, mivel védelmet nyújt a szél ellen, ugyanakkor rugalmas és nem korlátozza a mozgást.
  7. Vízi sportok: Bár a softshell nem teljesen vízálló, kisebb vízcseppek és permet elleni védelmet nyújt, ami hasznos lehet vízi sportok, például kajakozás vagy sárkányhajózás során.
  8. Utazás: A softshell ruházatok gyakran könnyen összehajthatók és nem igényelnek különleges gondozást, így ideálisak utazáshoz.

A legfontosabb azonban az, hogy a softshell ruházatot a várható időjárási körülményekhez és a tevékenység jellegéhez igazítsuk. Ha sűrű esőt vagy nagyon hideg időjárást várnak, akkor érdemes lehet más típusú ruházatot választani.

Ismerje meg a Pólóközpont polár és softshell ruházatI választékát!  https://polokozpont.hu/spl/440767,2/Polar-es-Softshell

 

BASE LAYER SOFTSHELL

https://polokozpont.hu/spd/429331012/Base-Layer-Softshell

Base Layer Softshell 

WK450 UNISEX 3-LAYER TWO-TONE BIONIC SOFTSHELL JACKET

https://polokozpont.hu/spd/wk450bl-or-s/WK450-UNISEX-3-LAYER-TWO-TONE-BIONIC-SOFTSHELL-JAC

Unisex Softshell